2η Εβδομάδα Ιουλίου 2024
Απάντηση σε ερώτημα συνδρομητή
ΘΕΜΑ: Οριακή προθεσμία
Ερώτηση :
Στο άρθρο 147 του Ν. 4412/2016 αναφέρει:
Ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη σύμβαση του έργου να συνεχίσει την κατασκευή του για επιπλέον της αρχικής προθεσμίας χρονικό διάστημα, ίσο προς το ένα δεύτερο (1/2) αυτής και πάντως όχι μικρότερο των τριών μηνών (οριακή προθεσμία).
Σε ποιες περιπτώσεις δίνουμε την οριακή προθεσμία?
Επίσης στην παράγραφο 8 αναφέρει:
8.Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου δύναται να παραταθεί και μετά την πάροδο της οριακής προθεσμίας, εφόσον υποβληθεί αίτημα του αναδόχου και εγκριθεί από την προϊσταμένη αρχή. Η παράταση του πρώτου εδαφίου χορηγείται συνολικά ή τμηματικά, για χρόνο ίσο με την αρχική συμβατική προθεσμία. Σε περιπτώσεις σύνθετων και ειδικών έργων η άνω παράταση χορηγείται συνολικά ή τμηματικά για χρόνο ίσο έως και το διπλάσιο της αρχικής συμβατικής προθεσμίας, εφόσον προς τούτο υπάρξει σύμφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Τι γίνεται σε περίπτωση που οι παρατάσεις που έχουν δοθεί έχουν ξεπεράσει το χρόνο της αρχικής συμβατικής προθεσμίας και το έργο δεν έχει τελειώσει?.
Μπορείς τότε να δώσεις οριακή προθεσμία?
Απάντηση :
Γενικές επισημάνσεις:
- Η «Οριακή» προθεσμία» δεν ορίζεται με τα συμβατικά τεύχη, αλλά υφίσταται, εκ του νόμου, για κάθε Έργο
- Εφόσον ο ανάδοχος υποβάλλει αίτηση για παράταση της προθεσμίας μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και για λόγους που δεν οφείλονται στην αποκλειστική του υπαιτιότητα, ως νέα συνολική προθεσμία νοείται πλέον για τον καθορισμό της οριακής προθεσμίας , η αρχική μαζί με την παράταση.
- Η σημασία της έγκειται στο ότι , μέχρι την εξάντλησή της, η Προϊσταμένη Αρχή μπορεί να χορηγεί και αυτεπαγγέλτως παρατάσεις της προθεσμίας, ενώ στην συνέχεια μπορεί να χορηγήσει προθεσμίας μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αναδόχου.
Αλλαγές στην ‘Οριακή προθεσμία’
Το άρθρο 147 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) («Προθεσµίες») αντικαταστάθηκε με το άρθρο 66 Ν.4782/2021, (ΦΕΚ Α` 36/09.03.2021).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Έναρξη ισχύος, σύμφωνα με το άρθρο 142 παρ.1β του αυτού νόμου, ΑΠΟ την 1η.9.2021,σύμφωνα δε με το άρθρο 140 παρ.5 αυτού, καταλαμβάνει διαγωνισμούς, που έχουν προκηρυχθούν μετά την 1.9.2021.
Μία πολύ ουσιαστική τροποποίηση αφορά την έννοια της ‘οριακής προθεσμίας’ η οποία και αφορά την προθεσμία που αρχίζει μετά τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του συνόλου του έργου, εφόσον υπάρχουν ακόμα εργασίες που δεν έχουν αποπερατωθεί, χορηγείται δε, χωρίς αίτηση του αναδόχου και σκοπό έχει την ολοκλήρωση του έργου χωρίς την επιβολή οιασδήποτε ρήτρας στον ανάδοχο, με σκοπό την ομαλή και ορθή λήξη της εργολαβίας βάσει της υπογραφείσας σύμβασης.
Με την τροποποίηση του παρόντος άρθρου, ο ανάδοχος δεσμεύεται από την σύμβαση του έργου να συνεχίσει την κατασκευή του για επιπλέον της αρχικής προθεσμίας χρονικό διάστημα, ίσο προς το ένα δεύτερο (1/2) αυτής και πάντως όχι μικρότερο των τριών (3) μηνών (οριακή προθεσμία). Η οριακή προθεσμία αρχίζει την επομένη της λήξης της συμβατικής προθεσμίας και κατά τη διάρκειά της μπορεί η Προϊσταμένη Αρχή να χορηγεί παρατάσεις, κατόπιν εισήγησης της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, χωρίς αίτηση του αναδόχου. Μετά την πάροδο της οριακής προθεσμίας, η σύμβαση διαλύεται, σύμφωνα με το άρθρο 161.
Στην προϊσχύουσα διάταξη, η ‘οριακή προθεσμία’ ισούται με το (1/3) της συνολικής προθεσμίας υπολογιζόμενης με βάσει την αρχική συμβατική προθεσμία και τις παρατάσεις που εγκρίθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του ενώ δεν χορηγούνται παρατάσεις.
Συνεπώς, η ‘οριακή προθεσμία’
- Για τα Έργα των οποίων οι διαγωνισμοί έχουν προκηρυχθεί μετά την 1.9.2021 αυξάνεται από το (1/3) της συμβατικής προθεσμίας στο μισό αυτής (συμπεριλαμβανομένων και των δοθέντων παρατάσεων οι οποίες άμα τη χορήγησή τους προστίθενται στην αρχικώς υπογραφείσα προθεσμία περαίωσης αυξάνοντάς την αναλόγως και το σύνολο αρχικής και παρατάσεων χαρακτηρίζεται πλέον ως συμβατική προθεσμία), αλλά
- και εντός αυτής (της οριακής) δίδονται και νέες παρατάσεις ‘……κατόπιν εισήγησης της Διευθύνουσας και χωρίς αίτηση του αναδόχου….’. (Γνώμη Α-45 ΕΑΑΔΗΣΥ)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ:
- Αν κατά την εξέλιξη του Έργου , η ΠΑ χορηγήσει παράταση χωρίς αίτηση του Αναδόχου, η νέα προθεσμία δεν μπορεί να υπερβεί την Οριακή προθεσμία
- Αν παρέλθει η Οριακή προθεσμία χωρίς να έχει περαιωθεί το Έργο , ο Ανάδοχος, εφόσον δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση, μπορεί να ζητήσει την Διάλυση της Σύμβασης
Μετά την πάροδο της Οριακής Προθεσμίας:
Μετά την πάροδο της Οριακής Προθεσμίας η Σύμβαση διαλύεται υποχρεωτικά κατ΄’ άρθρο 161, εκτός εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 8 του άρθ. 147, αν δηλαδή ο ανάδοχος ζητήσει, παρά την λήξη της οριακής προθεσμίας παράταση αυτής, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί την αρχική συμβατική προθεσμία, επομένως δεν μπορούν να χορηγηθούν παρατάσεις για χρόνο ανώτερο της αρχικής προθεσμίας, και σε τέτοια περίπτωση, αν το Έργο δεν ολοκληρωθεί, η Σύμβαση διαλύεται αυτοδικαίως.