1η Εβδομάδα Ιουνίου 2024

 

Νομοθεσία

«Τροποποίηση του «Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων», όπως εγκρίθηκε με την υπ. αρ. ΔΑΕΕ/οικ.2287/27-12-2016 Απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 4420) και ισχύει

Συνημμένα:

Τροποποίηση Κανονισμού ασφάλειας Φραγμάτων

 

Απάντηση σε ερώτημα συνδρομητή

ΘΕΜΑ: Αρμόδιο Όργανο Έγκρισης ΑΠΕ, Συμπληρωματικής  Σύμβασης και Παράτασης

Ερώτηση : Πρόκειται να κάνουμε μια μικρή συμπληρωματική σύμβαση για ένα έργο, της τάξης του 5%. Θα το στείλουμε διαχειριστική και Τεχνικό συμβούλιο. Θα χρειαστούμε και χρονική παράταση ώστε να εκτελεσθούν οι επιπλέον εργασίες, γιατί το έργο λήγει 18 Μάϊου και Τεχνικό συμβούλιο θα γίνει στις 15. Το ερώτημα είναι το εξής: Μετά την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου, την εισήγηση  για την έγκριση του ΑΠΕ που εμπεριέχει τη  Συμπληρωματική  Σύμβαση και την παράταση το στέλνουμε Δημοτική Επιτροπή ή Δημοτικό συμβούλιο;

Απάντηση

Στο υπ’ αριθ. 20541/04.03.2024 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. επισημαίνονται τα εξής:

Α’. Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας έργου

…………………………………………………………………………….

2.Ως προς το ζήτημα της έγκρισης παράτασης χρονικής διάρκειας συμβάσεων έργου, προμήθειας ή υπηρεσίας, η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει το εκάστοτε ισχύον χρηματικό όριο μέχρι του οποίου επιτρέπεται η απευθείας ανάθεσης, αρμόδιο όργανο για τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκύπτουν οικονομικές επιβαρύνσεις οι οποίες αυξάνουν το συμβατικό αντάλλαγμα και τροποποιούν το φυσικό ή οικονομικό της αντικείμενο.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι η χορήγηση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας μίας δημόσιας σύμβασης θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση (ad hoc) από την αρμόδια για την παρακολούθηση της σύμβασης υπηρεσία ή επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την αξία, το είδος, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του αντικειμένου της, καθώς και τα εκάστοτε ισχύοντα πραγματικά περιστατικά της σύμβασης (π.χ. σύνδεση αντικειμένου της σύμβασης με τη χρονική της διάρκεια, όπως υπηρεσίες φύλαξης κτιρίων κ.λ.π.), προκειμένου σε κάθε περίπτωση να στοιχειοθετηθεί επαρκώς εάν η συγκεκριμένη παράταση επιφέρει ή μη τροποποιήσεις - μεταβολές του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου της.

Β΄. Έγκριση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών

Στο άρθρο 156 παρ.1,2,3, 4 και 5 του ν.4412/2016 (Α’ 147), όπως αναδιατυπώθηκε με το άρθρο 75 του ν.4782/2021 (Α’ 36), αναλύονται εκτενώς τα ειδικά θέματα τροποποιήσεων συμβάσεων κατά τη διάρκεια τους

[…] Ως εκ τούτου, ως προς τις περιπτώσεις σύνταξης Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών των παρ.1 έως 5 του άρθρου 156 του ν.4412/2016 που ρητώς προεκθέσαμε (συμπληρωματικές εργασίες - ανάλωση κονδυλίου των απροβλέπτων δαπανών - διαχείριση επί έλασσον δαπανών – πρωτόκολλα κανονισμού τιμών μονάδος νέων εργασιών) και οι οποίες κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο ως άνω άρθρο εμπίπτουν στο γενικότερο πλαίσιο των τροποποιήσεων μιας δημόσιας σύμβασης, έχουμε την άποψη ότι αρμόδιο όργανο για την έγκρισή τους είναι η Δημοτική Επιτροπή.

Επί του ερωτήματός σας:

Έχοντας υπόψιν:

  • Στο αρ. 9 του Ν.5056/23 «Αρμοδιότητες δημοτικής επιτροπής - Προσθήκη άρθρου 74 Α στον ν. 3852/2010» αναφέρει ότι η δημοτική επιτροπή, πλέον των αρμοδιοτήτων της παρ. 1, αποφασίζει και για τα εξής: …..β) την τροποποίηση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη σε κάθε περίπτωση νομοθεσία, και την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής με αιτιολογημένη απόφασή της,
  • Τα ανωτέρω αναφερόμενα στο υπ’ αριθ. 20541/04.03.2024 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.
  • τα ειδικά θέματα τροποποιήσεων συμβάσεων κατά τη διάρκεια τους , όπως αυτά αναλύονται εκτενώς στο άρθρο 156 παρ.1,2,3, 4 και 5 του ν.4412/2016 (Α’ 147), (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν.4782/2021 (Α’ 36)),
  • Τα ανωτέρω αναφερόμενα στο Έργο της περίπτωσής σας

Και, δεδομένου, ότι η συμπληρωματική σύμβαση του έργου  τροποποιεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης του έργου σας, αρμόδιο Αποφαινόμενο όργανο της για έγκριση του ΑΠΕ, της Συμπληρωματικής  Σύμβασης και συνακόλουθα της παράτασης προθεσμίας περαίωσης αποτελεί η Δημοτική Επιτροπή, και συνεπώς την σχετική εισήγηση θα την στείλετε προς αυτή.

Νομολογία πληρωμής Τόκων Υπερημερίας – Μέρος ΙΙΙ

 

375/2016 ΔΕΦ ΑΘ

Διοικητικές συμβάσεις. Σύμβαση προμήθειας. Δεδομένου ότι είναι δικαίωμα του προμηθευτή να ζητήσει την πληρωμή όλων των νόμιμων απαιτήσεών του και μάλιστα εντόκως, εφόσον έχει εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του και δεν έχει εισπράξει εγκαίρως το οφειλόμενο ποσό, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καταχρηστική άσκηση του δικαιώματός του αυτού. Οποιαδήποτε ρύθμιση καθυστερημένων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές ή άλλους δανειστές, η οποία, συνήθως, συνεπάγεται παραίτηση από συγκεκριμένες αξιώσεις, έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Οι διατάξεις του π.δ. 166/2003 δεν εφαρμόζονται μόνο στις εμπορικές συναλλαγές αλλά σε όλες τις καθυστερήσεις πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών των ν.π.δ.δ. στις δημόσιες συμβάσεις. Αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι η αγωγή είναι απορριπτέα, για το λόγο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη πληρωμή των ενδίκων τιμολογίων ήταν η διενέργεια και πιστοποίηση των σχετικών εξετάσεων και όχι η παρέλευση οποιασδήποτε προθεσμίας. Δέχεται την αγωγή. Όμοια η υπ΄αριθμ. 376/2016 ΔΕΦ ΑΘ.

 

3843/2015 ΣΤΕ

Δημόσια έργα. Η θέσπιση, με το άρθρο 21 του ΚΝΔΔ, επιτοκίου 6% για τις οφειλές του Δημοσίου δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και το άρθρο 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Οι διατάξεις του π.δ. 166/2003 εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος τους, όσον αφορά την πρόβλεψη για προηγούμενη έγγραφη όχληση, επί καθυστέρησης πληρωμής πιστοποίησης, η οποία δεν απαιτείται πλέον για την έναρξη της τοκοφορίας του λογαριασμού, όσο και ως προς το εφαρμοστέο επιτόκιο, εκτός αν οι διατάξεις της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, είναι ευνοϊκότερες για το δανειστή. Μη νόμιμη η κρίση της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης ότι εφαρμοστέο ήταν το γενικώς ισχύον επιτόκιο υπερημερίας, διότι εφαρμοστέο ήταν το άρθρο 4 παρ. 4 του π.δ. 166/2003. Η αναίρεση ασκήθηκε παραδεκτά κατά το άρθρο 12 παρ. 1 του ν. 3900/2010. Δεκτή η αναίρεση (αναιρεί την αριθ. 1730/2011 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών).

 

4027/2015 ΣΤΕ

Δημόσια έργα. Για την έναρξη της τοκοφορίας του λογαριασμού δεν απαιτείται  όχληση. Εφαρμογή στην ένδικη διαφορά του π.δ/τος 166/2003, διότι στην έννοια της εμπορικής συναλλαγής περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις δημοσίων έργων. Έναρξη της τοκοφορίας μετά την πάροδο εξήντα ημερών από την υποβολή των λογαριασμών - πιστοποιήσεων από τον ανάδοχο. Εφαρμογή των κοινών διατάξεων περί δημοσίων έργων αν είναι ευνοϊκότερες του π.δ. 166/2003 για το δανειστή. Απορρίπτεται η αναίρεση (επικυρώνει την αριθμ. 2941/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών).

 

4751/2014 ΣΤΕ

Δημόσια έργα. Σε περίπτωση καθυστερήσεως πληρωμής λογαριασμού άνευ υπαιτιότητας του αναδόχου καταβάλλεται τόκος ανερχόμενος στο 85% του επιτοκίου των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η ρύθμιση αυτή δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Απορρίπτεται η αναίρεση (επικυρώνει την αριθμ. 2310/1995 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά). Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση με την αριθμ. 1060/2009 απόφαση του ΣτΕ.