Νομολογία περί Οριακής προθεσμίας
ΣτΕ 6075/96
Αν δεν εκδοθεί απόφαση της ΔΥ επί της αιτήσεως διαλύσεως εντός 2 μηνών από την επίδοσή της, θεωρείται ως γενομένη αποδεκτή από τον κύριο του έργου, ο οποίος στη συνέχεια δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων διάλυσης της σύμβασης. Η Οριακή προθεσμία αποτελεί θεσμό που διασφαλίζει ουσιαστικά τα συμφέροντα του Εργοδότη , υπό την έννοια ότι υποχρεώνει τον ανάδοχο να συνεχίσει το Έργο, ακόμη και μετά την λήξη της συμβατικής του προθεσμίας.
4365/2014 - Περίληψη
Δημόσια έργα. Ο ανάδοχος μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της συμβάσεως, λόγω παρελεύσεως της οριακής προθεσμίας του έργου χωρίς υπαιτιότητά του “ .
4365/2014 - Σκέψη 3 :
Ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διάλυση της συμβάσεως, λόγω παρελεύσεως της, κατά το άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 1418/1984, όπως η διάταξη αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 2229/1994, οριακής προθεσμίας του έργου χωρίς υπαιτιότητά του, για τον υπολογισμό δε της ανωτέρω οριακής προθεσμίας συνυπολογίζεται στην αρχική (συμβατική) προθεσμία και η εγκριθείσα, κατόπιν αιτήσεως του αναδόχου, παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, εφόσον η ως άνω αίτηση υποβλήθηκε μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και δεν οφείλεται η παράταση σε υπαιτιότητα του αναδόχου. Εξάλλου, δεν κωλύεται ο ανάδοχος να υποβάλει αίτηση για διάλυση της συμβάσεως, μετά την πάροδο της οριακής προθεσμίας, για τον υπολογισμό της οποίας ελήφθη υπόψη και η εγκριθείσα, κατόπιν αιτήσεώς του, υποβληθείσας μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία, παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, εφόσον αυτός υπέβαλε, μετά την πάροδο της αρχικής συμβατικής προθεσμίας, νέα αίτηση για παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, η οποία εγκρίθηκε από την προϊσταμένη αρχή, (πρβλ. ΣτΕ 4410/2011).
4365/2014 – Σκέψη 5
Ειδικότερα, το δικαίωμα διάλυσης της σύμβασης παρέχεται στον ανάδοχο επί καθυστερήσεως των εργασιών πέραν της, κατά το ανωτέρω άρθρο 5 παρ. 4 του ν. 1418/1984, οριακής προθεσμίας, μόνο όταν για τον υπολογισμό της οριακής προθεσμίας λαμβάνεται υπόψη παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου που έγινε μονομερώς από τον κύριο του έργου και όχι κατόπιν αιτήσεως του αναδόχου, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που η αναιρεσίβλητη ζήτησε την παράταση των εργασιών του έργου στις 16.7.2003. Ο λόγος αυτός πρέπει να απορριφθεί, διότι, κατά τα εκτιθέμενα στη σκέψη 3 ως προς την έννοια των παραπάνω διατάξεων, για τον υπολογισμό της ως άνω οριακής προθεσμίας συνυπολογίζεται στην αρχική (συμβατική) προθεσμία και η εγκριθείσα, κατόπιν αιτήσεως του αναδόχου, παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου, εφόσον η αίτηση αυτή υποβλήθηκε μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και δεν οφείλεται η παράταση σε υπαιτιότητα του αναδόχου, ως εν προκειμένω.
4675/2014 - Περίληψη
Δημόσια έργα. Παράταση της συμβατικής προθεσμίας περάτωσης του έργου. Απώτατο χρονικό σημείο, για την έγκριση της παράτασης της προθεσμίας περάτωσης, είτε μονομερώς από τον κύριο του έργου, είτε κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, αποτελεί η συμπλήρωση της προβλεπόμενης από το άρθρο 5 παρ. 4 εδάφιο γ’ του ν. 1418/1984 οριακής προθεσμίας. Μεταγενεστέρως εκδιδόμενη εγκριτική απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής είναι μη νόμιμη ως αναρμοδίως, κατά χρόνο, εκδοθείσα. Απορρίπτεται η αναίρεση (επικυρώνει την αριθμ. 564/2007 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά).
4675/2014 – Σκέψη 6 :
Αφενός μεν, παράταση της συμβατικής προθεσμίας περάτωσης του έργου μπορεί να δοθεί με έγκριση της Προϊσταμένης Αρχής, μετά από αίτηση του αναδόχου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την κατασκευή του έργου, για επιπλέον χρονικό διάστημα ίσο προς το ένα τρίτο της συνολικής προθεσμίας του έργου και πάντως όχι μικρότερο των τριών (3) μηνών (οριακή προθεσμία) και σε περίπτωση υπέρβασης της οριακής αυτής προθεσμίας, λόγω καθυστέρησης των εργασιών, χωρίς υπαιτιότητά του, μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, αφετέρου δε ο κύριος του έργου δύναται και μονομερώς να παρατείνει την προθεσμία περάτωσης του έργου, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν υπερβαίνει την ως άνω οριακή προθεσμία.
Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών, συνάγεται ότι, σε κάθε περίπτωση, είτε όταν κατόπιν υποβολής αιτήματος του αναδόχου ζητείται έγκριση της παράτασης της συμβατικής προθεσμίας περάτωσης του έργου είτε όταν η παράταση αυτή εγκρίνεται μονομερώς από τον κύριο του έργου, απώτατο χρονικό σημείο για την εξέταση του σχετικού αιτήματος και την έκδοση, από την Προϊσταμένη Αρχή, εγκριτικής της χορήγησης της παράτασης απόφασης αποτελεί η συμπλήρωση της ως άνω οριακής προθεσμίας. Τυχόν δε μεταγενεστέρως εκδιδόμενη εγκριτική απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής είναι μη νόμιμη ως αναρμοδίως, κατά χρόνο, εκδοθείσα. Αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα οδηγούσε σε παρακώλυση του ανωτέρω δικαιώματος του αναδόχου να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης, μετά τη συμπλήρωση της ως άνω οριακής προθεσμίας και θα ισοδυναμούσε με χορήγηση νέας προθεσμίας περάτωσης του έργου, μη προβλεπόμενη από τις προπαρατεθείσες διατάξεις που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις.